Chili­bearnaise - recept

En het variant på den klassiska bearnaisesåsen.
Elisabeth Johansson
Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk vatten
  • 2 msk dragon - hackad färsk
  • 250 g smör
  • 4 äggulor
  • 1 msk citronsaft
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 - 2 tsk sambal oelek
  • 0,5 msk chilisås - Heinz
  • 0,5 tsk chiliflakes

Till garnering

  • 1 msk persilja och dragon - hackad färsk

Gör så här

  1. Finhacka löken. Koka upp löken i vinäger och vatten i en kastrull. Låt koka samman, reducera, tills hälften av vätskan återstår.

  2. Sila bort löken och mät så att vätskan är cirka 1⁄2 deciliter. Späd med vatten om det behövs för att få rätt mängd. Häll tillbaka vätskan i kastrullen och tillsätt dragon.

  3. Smält smöret och håll det varmt över ett vattenbad.

  4. Sätt kastrullen med vinägern över ett annat vattenbad och vispa med elvisp ner äggulorna i vinägern. Det är viktigt att såsen inte kokar, då skär den sig.

  5. Vispa ner smöret i såsen under ständig och kraftig vispning. Tillsätt lite i taget så att såsen inte skär sig.

  6. Vispa ner citronsaft och smaka av såsen med salt och vitpeppar. Blanda ner sambal oelek, chilisås och chiliflakes.

  7. Håll såsen varm över vattenbad fram till servering. Strö över hackad persilja och dragon.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök