Recept på vegansk chili

Recept på vegansk chili. Skönt het, kryddig linsgryta. Picklad rödlök ger syrligt sting.

Sebastian Schauermann
Recept på vegansk chili
Recept på vegansk chili. Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ingredienser

  • 1 l vatten - + 2 dl
  • 1 msk salt - + 1 tsk
  • 1 dl belugalinser
  • 1 dl bruna linser
  • 1 dl röda linser
  • 100 g vitkål
  • 2 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 röd paprika
  • 1 grön paprika
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk chilipulver
  • 1 msk spiskummin - mald
  • 1 tsk kummin - hel
  • 2 lagerblad
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1 chipotle (torkad chilifrukt)
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Picklad rödlök

  • 1 rödlök - liten
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 krm salt

Garnering

  • salladslök - finhackad

Gör så här

  1. Koka upp 1 liter vatten med 1 msk salt. Skölj linserna i kallt vatten var för sig. Lägg i belugalinserna och koka utan lock ca 10 min. Lägg i de bruna linserna och koka ytterligare ca 10 min. Blanda i de röda linserna och koka ytterligare ca 10 min.

  2. Ansa och skär kålen i små bitar. Skala och skiva löken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och tärna paprikan. Stek kål, lök och vitlök i olja i en stor stekpanna tills de fått fin färg.

  3. Tillsätt kryddorna och låt dem steka med ca 2 min. Blanda i paprikan och låt steka ca 2 min. Häll över linserna med sitt spad och späd med 2 dl vatten. Tillsätt lagerblad, kryddpeppar och chili.Koka utan lock ca 20 min. Tillsätt eventuellt mer vatten om det blir för torrt.

  4. Picklad rödlök: Skala och skiva rödlöken, blanda den med vinäger och salt. Låt stå ca 20 min.

  5. Blanda ner vinägern i chilin.Krydda med peppar. Servera med picklad lök, garnera med salladslök.

Vad tyckte du om receptet?