Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Chili con carne med chipotle

Chili con carne med chipotle går bra att förbereda dagen före eller flera dagar i förväg och frysa in. Chilin passar också bra att göra på vegofärs.
Petra Lindstrand
Chili con carne med chipotle
Chili con carne med chipotle
Chili con carne med chipotle
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 500 g högrevsfärs
  • 2 gula lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 chipotle (torkad chilifrukt) - torkad eller 1/2 tsk mald chipotlechili
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 msk tomatpuré
  • 1,5 msk paprikapulver
  • 1 msk oregano
  • 2,5 tsk spiskummin - mald
  • 2 tsk chilipulver
  • 1,5 tsk rårössocker
  • 2 paprikor - stora, röda
  • 2 burkar tomater - hela (à 400 g)
  • 1 flaska lageröl - ljust (33 cl)
  • 4 msk oxfond - konc
  • 30 g choklad - mörk (70–99 %)
  • 2 förp vita bönor - t ex cannellinibönor (à 400 g)

Avokadosalsa

  • 3 avokador
  • 1 msk lime - pressad
  • 2 krm salt

Tillbehör

  • 2 dl gräddfil
  • 1 baguette

Garnering

  • 1 kruka oregano

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skala och finhacka vitlöken. Blötlägg chilin i kokhett vatten ca 10 min.

  2. Halvera och kärna ur chilin. Bryn färsen runt om ca 3 min i olja så att det fortfarande är kvar grova bitar. Tillsätt lök och vitlök och stek vidare ca 3 min. Krydda med 1 tsk salt.

  3. Tillsätt chipotlechili, tomatpuré, paprikapulver, oregano, spiskummin, chilipulver och socker. Stek ytterligare ca 2 min.

  4. Kärna ur och skär paprikan i bitar. Blanda ner paprikan i grytan och tillsätt tomater, öl och fond. Sjud under lock på medelvärme ca 20 min, rör om då och då.

  5. Riv chokladen fint på rivjärn. Skölj av bönorna i kallt vatten. Blanda ner choklad och bönor i grytan och koka ca 3 min.

  6. Avokadosalsa: Halvera och gröp ur avokadorna. Mosa fruktköttet och blanda med limesaften. Krydda med salt.

  7. Servera chilin med avokadosalsa, gräddfil och bröd. Garnera med oregano.

Vad tyckte du om receptet?