Chili cheese-toppar

Chili cheese-toppar är ett gott drinktilltugg. Den inlagda jalapeñon varierar i styrka beroende på vilket märke som används. Får du tag på en som är riktigt het kan du minska mängden till hälften.

Chili cheese-toppar
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 1 burk jalapeño - inlagd (220 g)
  • 0,5 röd paprika - liten1
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk rapsolja
  • 2 msk vetemjöl
  • 1,5 dl mjölk
  • 2 dl ost - grovriven, t ex cheddar
  • 2 krm salt

Panering

  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 2 dl ströbröd

Fritering

  • 1 l rapsolja

Gör så här

  1. Låt jalapeñon rinna av och grovhacka den. Kärna och hacka den röda chilin. Skala och finhacka vitlöken.

  2. Fräs chili och vitlök i olja i en kastrull under omrörning ca 5 min. Rör i mjölet och häll över mjölken. Låt koka under omrörning ca 3 min. Ta kastrullen åt sidan och blanda i osten. Krydda med salt. Låt smeten svalna.

  3. Lägg smeten i en spritspåse. Spritsa små toppar på en bricka eller skärbräda, pudrad med majsstärkelse. Ställ topparna i kylen ca 1 timme.

  4. Lägg mjölet på ett fat. Vispa upp äggen på en tallrik. Lägg ströbrödet på en tredje tallrik. Vänd topparna först i mjöl, sedan i ägg och sist i ströbrödet. Ställ återigen topparna i kylen ca 30 min.

  5. Hetta upp oljan till 180°. Fritera topparna i oljan tills de fått fin färg. Ta upp och låt rinna av på hushållspapper.

  6. Servera topparna nyfriterade som drinktilltugg.

Vad tyckte du om receptet?