Chicken larb – sallad med kycklingfärs med nudlar

Fräsch thaisallad med het sötsyrlig kycklingfärs och nudlar. Rätten går att variera även med ris som tillbehör. Färdigstrimlade grönsaker är en bra genväg när man vill att det ska gå snabbt!

Petra Lindstrand
Chicken larb – sallad med kycklingfärs med nudlar
Chicken larb - nudelsallad med kycklingfärs Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g kycklingfärs
  • 1 kruka thaibasilika - eller koriander
  • 0,5 kruka mynta
  • 100 g glasnudlar
  • 200 g råkost-sallad - färdigstrimlad, t ex morot och vitkål
  • 2 msk asiatisk fisksås
  • 1 msk sesamolja - eller rapsolja

Marinad

  • 3 - 4 lime
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 rödlök
  • 1 - 2 röda chili - t ex spansk peppar
  • 2 msk ingefära - riven
  • 4 msk asiatisk fisksås
  • 3 msk rårörsocker

Garnering

  • 250 g gurka - gärna snackgurka

Gör så här

  1. Marinad: Halvera och pressa ut 1 dl saft ur limen. Skala och finhacka vitlöken. Skala och skär löken i tunna klyftor. Halvera, kärna ur och finstrimla chilin.  Blanda limesaft, vitlök, rödlök, chili och ingefära med fisksås och socker.

  2. Lägg färsen i en bunke med marinaden och blanda om med en gaffel.

  3. Stek färsen i två omgångar i en het stekpanna tills färsen är helt genomstekt och vätskan kokat in i ca 5 min. Repa och hacka örterna. Rör ner dem i färsen.

  4. Koka nudlarna enligt anvisning på förpackningen. Klipp dem i mindre bitar med en sax och vänd ihop med råkostsalladen, fisksås och olja.

  5. Fördela nudlarna i skålar och toppa med kycklinglarb. Garnera med gurka i skivor.

Vad tyckte du om receptet?