Cheesecake med dulce de leche

Cheesecake blir extra lyxig med ett lager dulce de leche och knäckiga mandlar på toppen. Cheesecake är godast när den har fått stå till sig i kylskåpet och blivit riktigt kall.
Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Foto: Lisa Björner / Lisa Björner

Pajskal

  • 2 pkt oreo-kakor - á 154 g
  • 4 msk smält smör - (60 g)

Fyllning

  • 900 g färskost - rumsvarm
  • 2,5 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl gräddfil
  • 0,5 tsk salt
  • 4 ägg

Karamelliserade mandlar

  • 3 msk ljus sirap
  • 1,5 msk strösocker
  • 100 g sötmandlar
  • 1,5 dl dulce de leche

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader.

    Mixa kakorna till pajskalet i en matberedare. Blanda smulorna med det smälta smöret. Tryck ut smulorna i en springform, ca 24 cm i diameter, och 4 cm upp på kanten. Ställ in formen i kylskåp.

  2. Fyllning: Vispa färskosten krämig.

    Vispa ner strösocker, vaniljsocker, gräddfil och salt till en slät kräm. Vispa inte för mycket så det kommer in luft i smeten. Vispa i äggen, ett i taget, precis så de blandas in i smeten.

  3. Häll fyllningen i pajskalet. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 1 timme. Täck kakan med aluminiumfolie om den får för mycket färg. Fyllningen kommer att kännas lite lös men den stelnar när den kallnar.

  4. Låt cheesecaken svalna i rumstemperatur i 10 min. Dra med en kniv runt kanten på formen, men öppna den inte. När kakan har kallnat, ställ in den i kylskåpet i minst 6 tim, helst över natten.

  5. Karamelliserade mandlar: Sätt ugnen på 175 grader. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

  6. Värm sirap och strösocker i en stekpanna på medelvärme. När det har smält och har bubblat i 1–2 min, rör ner mandlarna så de täcks av karamellen. Sprid ut mandlarna på plåten.

  7. Rosta mandlarna mitt i ugnen i 8–10 min. Sockerlagen kommer att bli gyllene men ha uppsikt så att den inte bränns. Låt mandlarna svalna och grovhacka dem.

  8. Bred ut dulce de leche över cheesecaken. Garnera kakan med mandlarna strax innan servering.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!