Cheddarpaj
I ugn: 30 minuter
Aktiv tid c:a 10 minuter
Cheddarpaj är en matiga ostpajen som kan varieras med andra favoritostar. Örterna ger en god smakbrytning till ostsmaken. Vill du förbereda kan pajskalet (utan fyllning) gräddas i förväg och frysas.
Ingredienser
-
125 g
smör
-
3 dl
vetemjöl
- (180 g)
-
0,25 tsk
salt
-
1 msk
vatten
- iskallt
Fyllning
-
300 g
cheddarost
-
3
ägg
-
2 dl
vispgrädde
-
0,5 dl
mjölk
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Garnering
-
färska örter
- eller skott
Gör så här
-
Arbeta ihop smör, mjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 min.
-
Sätt ugnen på 200°. Nagga pajbottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
-
Fyllning: Riv osten. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Tillsätt ost, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.
-
Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Servera pajen varm eller kall. Garnera med färska örter eller skott före servering.