Cheddarpaj

Cheddarpaj är en matiga ostpajen som kan varieras med andra favoritostar. Örterna ger en god smakbrytning till ostsmaken. Vill du förbereda kan pajskalet (utan fyllning) gräddas i förväg och frysas.

Monica Eisenman
Monica Eisenman
Cheddarpaj
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 0,25 tsk salt
  • 1 msk vatten - iskallt

Fyllning

  • 300 g cheddarost
  • 3 ägg
  • 2 dl vispgrädde
  • 0,5 dl mjölk
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • färska örter - eller skott

Gör så här

  1. Arbeta ihop smör, mjöl och salt för hand eller i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 25 cm i diameter. Ställ in i kylen ca 30 min.

  2. Sätt ugnen på 200°. Nagga pajbottnen med en gaffel och grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.

  3. Fyllning: Riv osten. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk. Tillsätt ost, salt och peppar. Häll äggstanningen i pajskalet.

  4. Grädda mitt i ugnen 20–25 min. Servera pajen varm eller kall. Garnera med färska örter eller skott före servering.

Vad tyckte du om receptet?