Cheddarkex med plommontopping

De här små kexen är stapelvara i bubbeltider. Toppingen är underbart sötsalt.
Allt om Mat

Cheddarkex med plommontopping

  • 3 dl vetemjöl - (180 g)
  • 2 dl cheddarost - riven
  • 1 tsk strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör
  • 1 äggula

Topping

  • 6 katrinplommon
  • 150 g naturell färskost
  • 2 msk gräslök - hackad
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar - nymald

Garnering

  • 100 g kallrökt lax - i tunna skivor

Gör så här

  1. Blanda mjöl, ost, socker, salt och smöret, skuret i mindre bitar, gärna i en matberedare. Tillsätt äggulan och arbeta snabbt ihop till en deg. Forma degen till en rulle, ca 3 cm i diameter. Linda in degrullen i plastfolie och låt den vila i kylen ca 1 timme.

  2. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullen i ca 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i  ugnen ca 15 min. Låt kakorna kallna på galler.

  3. Fyllning: Skär katrinplommonen i små bitar. Blanda dem med färskosten. Tillsätt gräslök och krydda med salt och peppar.

  4. Strimla laxen. Bred färskost på kexen och toppa med lax.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!