Charlotte Russe med svartvinbärsmousse

Franske kocken Marie-Antoine Carême skapade i början av 1800-talet desserten för att hedra Storbritanniens drottning Charlotte, samt sin dåvarande arbetsgivare, Rysslands tsar Alexander. Russe betyder rysk på franska.
Elisabeth Johansson
Charlotte Russe med svartvinbärsmousse
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Svartvinbärssylt

  • 2,5 dl vinbär - svarta
  • 0,75 dl vatten
  • 2 dl strösocker

Rulltårta

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker

Att rulla i

  • 1 dl strösocker

Smörkräm

  • 100 smör - mjukt
  • 2 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 äggula

Svartvinbärsmousse

  • 5 gelatinblad
  • 3 dl vispgrädde
  • 4 äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten
  • 2 dl vinbär - svartvinbärspuré, mixade och passerade svarta

Till garnering

  • klasar vinbär - några, röda eller svarta

Tillbehör

  • vispgrädde

Gör så här

  1. Svartvinbärssylt: Rensa och snoppa bären. Koka bär och vatten i 5 minuter.

  2. Tillsätt sockret och sjud i ytterligare cirka 10 minuter, rör om då och då. Låt sylten svalna.

  3. Rulltårta: Sätt ugnen på 225 grader.

  4. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt.

  5. Vispa upp ägg och socker till ett pösigt och vitt skum.

  6. Blanda potatismjöl, bakpulver och vaniljsocker och sikta ner i äggsmeten.

  7. Bred ut smeten i ett jämnt lager på bakplåtspappret. Grädda mitt i ugnen 5–6 minuter, tills den är gyllenbrun.

  8. Strö ut sockret på ett nytt bakplåtspapper och vänd upp kakan på sockret. Dra bort det översta papperet och lägg det löst över kakan så att den inte torkar och låt den svalna. Gör smörkrämen under tiden.

  9. Smörkräm: Vispa smöret, florsockret och vaniljsockret med en elvisp.

  10. Vispa i äggulan och vispa till en slät smörkräm.

  11. Bred ut smörkrämen på rulltårtsbotten. Bred på ett lager svartvinbärssylt och rulla ihop den på längden. Rulla in rulltårtan i bakplåtspappret och lägg in i kylen i 1 timme. Gör moussen under tiden.

  12. Svartvinbärsmousse: Blötlägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten i 5–10 minuter.

  13. Vispa upp grädden.

  14. Lägg äggulor, socker och vatten i en kastrull. Värm till 85 grader under kraftig vispning, tills det börjat tjockna. Ta av kastrullen från plattan och kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Lyft upp gelatinet ur vattnet och smält gelatinbladen i en kastrull. Rör ner gelatinet i äggsmeten. Rör i svartvinbärssylten och grädden.

  15. Montering: Lägg plastfolie på insidan av en salladsskål. Skiva upp rulltårtan och fodra insidan med rulltårtsskivorna.

  16. Häll i moussen. Sätt in den i kylen cirka 5 timmar tills moussen stelnat. Man kan även sätta in den i frysen då stelnar den på 2–3 timmar.

  17. Ta ut moussen 20 minuter före servering. Vänd upp den på ett fat och garnera med vinbär. Servera med vispad grädde.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök