Ost- och charkbricka

Recept på den perfekta charkbrickan. Att sätta ihop en ost- och charkbricka kan tyckas enkelt, men det lönar sig att tänka på hur de olika smakerna bäst ska kombineras och vilka tillbehör som gör det där lilla extra.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 1 kg charkuterier - blandade, i tunna skivor, t ex bresaola, jamon Iberico (Pata Negra Bellota), lufttorkad svensk skinka, salami med fänkål, chipotlesalami, vitlökssalami, små salamikorvar med älgkött (Direkt chark)
  • 3 bitar ost - (à 200 g), t ex Gruyère, chèvre getostrulle, Brillat-Savarin, minimozzarellaostbollar
  • 1 kg frukt - och grönt, t ex vindruvor (ekologiska), fikon, granatäpple, körsbärstomater
  • 200 torkad frukt - t ex äppelskivor, aprikoser, rostade salta mandlar

Tillbehör

  • 2 pkt grissini - (à 125 g)
  • 2 påsar tarallini - (à 100 g, italienska kex, Itigo)
  • 2 burkar svampcrème - (à 130 g)
  • 2 burkar pesto - med paprika- och chili (à 195 g)
  • 1 burk oliver - , t ex cerignola (300 g)
  • 1 burk cocktailkapris - (300 g)
  • 1 burk marmelad - t ex hjortronmarmelad (250 g) med konjak

Gör så här

  1. Ta fram osten ca 1 timme innan den ska serveras så att den blir rumstempererad. Skär osten i stavar eller bitar.

  2. Lägg upp chark, ost, grönsaker och frukt på stora fat. Servera med tillbehören.

Vad tyckte du om receptet?