Champinjonsoppa med tapenadesticks

Den mustiga champinjonsoppan passar bra att laga i dubbel sats och frysa.
Petra Lindstrand
Foto: Ulrika Pousette

Champinjonsoppa

  • 400 g champinjoner
  • 1 liten gul lök
  • 1 vitlöksklyfta - + 1
  • 0,5 kruka timjan
  • 2 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 0,5 tsk salt
  • 8 dl vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl crème fraiche - lätt
  • 1 tsk kinesisk soja

Tillbehör

  • 8 skivor surdegsbröd - (á 50 g)
  • 4 msk tapenade
  • 0,5 kruka timjan

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Ansa och ­skiva champinjonerna. Skala och hacka lök och 1 vitlöksklyfta. Finhacka timjanen. Fräs champinjoner, lök och vitlök i smör ca 5 min. Tillsätt tomatpuré, timjan och salt. Fräs ytterligare ca 1 minut.

  3. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar. Koka upp och låt koka under lock ca 10 min.

  4. Blanda ner crème fraiche och soja i soppan och mixa den slät med mixer­stav. Låt sjuda ytterligare ca 5 min. Toppa med timjan och servera med tapenadesticksen.

Tillbehör: Tapenadesticks

  1. Lägg bröden på en plåt och rosta dem mitt i ugnen ca 8 min. Skala och halvera 1 vitlöksklyfta på mitten och gnid snittytan mot brödet. Bred på tapenade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!