Cevapcici - recept på köttfärsbiffar

Köttfärsbiffar från Balkan, som här serveras i pitabröd. Ajvar relish är klassiskt tillbehör till Cevapcici, så är även kajmak som är ett mellanting mellan färskost och smör. Ett väldigt gott alternativ till kajmak är klassisk tzatziki, som passar bra ihop med ajvar såväl som Cevapcicin.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g nötfärs
  • 0,5 tsk bikarbonat
  • 0,5 dl kolsyrat vatten
  • 0,5 liten gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar - nymald
  • smör och olivolja - till stekning

Tzatziki

  • 0,5 gurka
  • salt
  • 3 dl yoghurt - turkisk eller grekisk
  • 1 - 2 vitlöksklyftor - rivna
  • 1 msk olivolja
  • peppar - nymald

Till servering

  • pitabröd
  • tomat - skivad
  • gurka - skivad
  • rödlöksringar
  • ajvar relish - gärna stark
  • tzatziki

Gör så här

  1. Lös upp bikarbonaten i kolsyrat vatten. Finhacka löken och riv vitlöken.

  2. Blanda alla ingredienser. Täck över och låt smeten mogna i kylen, gärna över natten.

  3. Fukta händerna och forma smeten till 12 avlånga biffar. Stek dem runtom i smör och olivolja tills de precis är genomsteka, cirka 10 minuter. Det är också gott att grilla biffarna på utegrillen.

  4. TZATZIKI: Riv gurkan på rivjärnets grova sida. Lägg gurkan i en sil, blanda med lite salt och låt dra 20–30 minuter. Pressa noga ur all vätska.

  5. Blanda yoghurt, vitlök och olivolja. Vänd ner gurkan och smaka av med salt och peppar.

  6. Servera biffarna i varma pitabröd tillsammans med grönsakerna, ajvar relish och tzatziki.

Vad tyckte du om receptet?

Recept: Caroline Hofberg  Foto: Ove Lindfors

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Ostindia Floris muggar. Se erbjudande!