Cappuccinocheesecake med hasselnötskräm

En ganska märktig cheesecake med vuxen smak av kaffe och choklad.
Åsa Swanberg
Foto: ÅSA SWANBERG

Botten

  • 10 digestivekex
  • 50 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 400 g färskost
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 3 ägg - små
  • 1 msk frystorkat kaffepulver
  • 2 msk mjölk (3%)
  • 1,5 msk vetemjöl

Topping

  • 150 g färskost
  • 0,5 dl hasselnötscrème - ex. Nutella

Garnering

  • 1 tsk kakao

Gör så här

  1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, cirka 16 cm i diameter.

  2. Mixa kexen i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa till jämna fina smulor.

  3. Tryck ut smulorna i botten på formen och lite upp på kanterna.

  4. Grädda bottnen i mitten av ugnen i 10 minuter. Låt den kallna. Sänk ugns­ temperaturen till 150 grader.

  5. Fyllning: Mixa ihop färskost, strösocker och vaniljsocker till en klumpfri smet,

    i 2–3 minuter. Tillsätt äggen, ett i taget, vispa en stund på medelhastighet efter varje ägg.

  6. Rör ihop kaffepulvret och mjölken. Tillsätt blandningen i smeten. Vispa ner vetemjölet i smeten. Häll fyllningen i formen.

  7. Grädda kakan i mitten av ugnen i 50–55 minuter, tills den har stelnat men fortfarande är lite dallrig i mitten. Stäng av ugnen men låt kakan stå kvar i 1 timme med öppen ugnslucka. Låt den sedan kallna i rumstemperatur. Ställ kakan i kylskåp fram till servering.

  8. Topping: Vispa ihop färskost och hasselnöts­ kräm. Bred ut krämen över kakan. Pudra kakan med kakao strax före servering.

Vad tyckte du om receptet?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!