Cashewsmör

Cashewsmör är gott på mackor, i kakor och smoothies och faktiskt ganska enkelt att göra hemma, men det behövs en kraftfull matberedare eller mixer.
Foto: Per Ranung

Ingredienser

 • 400 g cashewnötter - naturella
 • 1 msk kokosolja - eller rapsolja
 • 1 krm salt
 • 1,5 msk honung

Smaksättning, välj något av följande till 1 sats

 • 1 msk chiafrön
 • 2 msk hampafrön
 • 1 dl mörk choklad - mörk hackad, 70%
 • 1 msk honung
 • 1 tsk vaniljsocker

Gör så här

 1. Blötlägg cashewnötterna i 2 liter lättsaltat vatten (1 krm salt/liter vatten) i cirka 2 timmar. Längre tid gör att de blir mosiga. Låt nötterna rinna av. Torka dem väl med handduk. Lufttorka till nästa dag. 

  Foto: Per Ranung

 2. Sätt ugnen på 175° varmluft. Bred ut cashewnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Torka/rosta mitt i ugnen 10–20 min, den längre tiden för rostat smör. Öppna ugnsluckan och släpp ut ånga. De ska vara helt torra och rostningen ska ha gett dem något mörkare och rostad färg. Låt svalna.

 3. Lägg nötterna i matberedare, använd mixer eller matberedare med stark motor. Spara några matskedar som hackas för att få ett mer ”chrunchy” smör. Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smöret klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner salt och kokosolja eller rapsolja. Rapsoljan ger ett mjukare smör, särskilt när det är kylt. Mixa ca 30 sekunder.

  Foto: Per Ranung

 4. Tillsätt eventuella smaktillsatser och mixa 10–30 sekunder.

  Foto: Per Ranung

 5. Tillsätt eventuellt hackade nötter. Fyll cashewsmöret i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl. Smören håller 3–4 veckor i kyl.

Cashewsmör passar till

Cashewsmör är energirikt och nyttigt, eftersom nötter innehåller mycket omättade och fleromättade oljor, protein och mineraler.

Ät tillsammans med äppelklyftor, bre på bröd och riskakor, eller boosta smoothies med en klick av nötsmöret.

Nötsmör av andra sorters nötter

Foto: Per Ranung

Blötläggning

Fyteinsyra finns naturligt i frön och nötter och hämmar kroppens upptag av mineraler. Fyteinsyran neutraliseras genom blötläggning. Det är ett viktigt moment om man äter mycket frön och nötter. I annat fall, om nötter ingår någon gång i blandad kost, kan man hoppa över första momentet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!