Carnitas - långbakat kött i lergryta

Recept på carnitas, kött som långbakats i lergryta. Godaste tacoköttet.

Mitt Kök
Carnitas - långbakat kött i lergryta
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1,5 kg fläskkarré - eller högrev
  • 1 gul lök
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprika - rökt
  • 1 msk anchochilipulver
  • 1 msk salt
  • 2 msk muscovadosocker - mörkt
  • 1 apelsin - väl tvättad, rivet skal
  • 1 röd chili
  • 1 lagerblad
  • 2 msk majsolja
  • 1 mexikansk öl - t ex Negra Modelo, 355 ml

Mangosalsa

  • 2 mango
  • 1 rödlök - finhackad
  • 0,25 habanero - finhackad
  • 1 msk koriander - färsk, finhackad
  • 1 lime - pressad saft
  • salt

Till servering

  • Majs- och vetetortillas - finstrimlad sallad, guacamole, pico de gallo, picklad rödlök och mangosalsa

Gör så här

  1. Lägg en lergryta i kallt vatten 10 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i stora bitar, 5x5 cm. Blanda rökt paprika, ancho chilipulver, salt, muscovadosocker och rivet apelsinskal och gnid in dem i köttet. Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar och lägg i grytan. Lägg köttet ovanpå.

  2. Dela chilin och skrapa ur kärnorna och lägg i grytan tillsammans med lagerblad, olja och öl. Lägg lock på grytan och ställ in i ugnen, cirka 4 timmar, tills köttet känns mört.

  3. Sila av skyn i en gryta och koka ihop till hälften. Dra isär köttet i mindre bitar med två gafflar. Slå skyn över köttet och gratinera under grillelementet i ugnen vid 250 grader, cirka 5 minuter. Servera med tortillabröd, guacamole, pico de gallo, picklad rödlök och mango salsa.

  4. Mangosalsa: Dela mangofrukterna på båda sidor om den platta kärnan. Skär fruktdelarna i klyftor och filéa loss skalet. Skär fruktköttet i små tärningar.

  5. Blanda frukten med lök, chili, koriander och limesaft. Smaka av med salt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

 

Här hittar recept på tillbehören:

 

Recept från Mitt kök