Carnitas - långbakat kött i lergryta

Recept på carnitas, kött som långbakats i lergryta. Godaste tacoköttet.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 1,5 kg fläskkarré - eller högrev
  • 1 gul lök
  • 6 vitlöksklyftor
  • 1 msk paprika - rökt
  • 1 msk anchochilipulver
  • 1 msk salt
  • 2 msk muscovadosocker - mörkt
  • 1 apelsin - väl tvättad, rivet skal
  • 1 röd chili
  • 1 lagerblad
  • 2 msk majsolja
  • 1 mexikansk öl - t ex Negra Modelo, 355 ml

Mangosalsa

  • 2 mango
  • 1 rödlök - finhackad
  • 0,25 habanero - finhackad
  • 1 msk koriander - färsk, finhackad
  • 1 lime - pressad saft
  • salt

Till servering

  • Majs- och vetetortillas - finstrimlad sallad, guacamole, pico de gallo, picklad rödlök och mangosalsa

Gör så här

  1. Lägg en lergryta i kallt vatten 10 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Skär köttet i stora bitar, 5x5 cm. Blanda rökt paprika, ancho chilipulver, salt, muscovadosocker och rivet apelsinskal och gnid in dem i köttet. Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar och lägg i grytan. Lägg köttet ovanpå.

  2. Dela chilin och skrapa ur kärnorna och lägg i grytan tillsammans med lagerblad, olja och öl. Lägg lock på grytan och ställ in i ugnen, cirka 4 timmar, tills köttet känns mört.

  3. Sila av skyn i en gryta och koka ihop till hälften. Dra isär köttet i mindre bitar med två gafflar. Slå skyn över köttet och gratinera under grillelementet i ugnen vid 250 grader, cirka 5 minuter. Servera med tortillabröd, guacamole, pico de gallo, picklad rödlök och mango salsa.

  4. Mangosalsa: Dela mangofrukterna på båda sidor om den platta kärnan. Skär fruktdelarna i klyftor och filéa loss skalet. Skär fruktköttet i små tärningar.

  5. Blanda frukten med lök, chili, koriander och limesaft. Smaka av med salt.

Vad tyckte du om receptet?

Recept på pico de gallo, guacamole och picklad rödlök hittar du här!

Så gör du egna tortillabröd - recept

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!