Caponata med kikärtstopping

Caponata med kikärtstopping är en klassisk siciliansk grönsaksröra som får här ett matigt täcke av kikärter och fetaost.
Ylva Porsklev
Foto: Stefan Wettainen

Ingredienser

  • 2 auberginer - medelstora (ca 500 g)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 0,75 dl russin
  • 1 burk körsbärstomater - (400 g)
  • 2 dl vatten
  • 1 dl svarta oliver - utan kärnor
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald

Topping

  • 1 burk kikärter - (400 g)
  • 0,75 dl pinjenötter
  • 150 g fetaost

Garnering

  • basilika

Tillbehör

  • bröd

Gör så här

  1. Halvera auberginen på längden och skär dem i halvmånar, 1/2 cm tjocka. Skala och hacka lök och vitlök.

  2. Stek auberginen i olja 15–20 min i en ugnstålig gryta. Auberginen ska släppa vätska, bli helt mjuk och få lite färg. Tillsätt lök, vitlök och russin och stek ytterligare ca 5 min.

  3. Rör ner tomater, vatten, oliver och vinäger i grytan och låt sjuda utan lock ca 20 min. Sätt ugnen på 250°.

  4. Spola av kikärterna med kallt vatten och låt rinna av. Ta undan 1 msk av pinjenötterna. Mixa resten av nötterna med kikärterna till småbitar. Smula i fetaost.

  5. Krydda grytan med salt och peppar. Bred ut  kikärtsblandningen över grytan. Strö över de sparade nötterna och ställ grytan mitt i ugnen utan lock. Gratinera tills toppingen fått fin färg, ca 20 min. Garnera med basilika och servera caponatan med bröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!