Canard à l’orange
I ugn: 45 minuter
Aktiv tid c:a 30 minuter
Canard à l’orange är en fransk klassiker. Anka och apelsin är en god kombination som är lyxigt gott och inte särskilt svårt att laga.
Ingredienser
-
2
ankbröst
- (à 300 g)
-
1 tsk
salt
-
2 krm
svartpeppar
- nymald
Apelsinsås
-
1
apelsin
-
0,5 dl
strösocker
-
0,5 dl
rödvinsvinäger
-
4 dl
vatten
-
1 tärning
hönsbuljong
-
2 msk
majsstärkelse (Maizena)
- Maizena
-
0,5 dl
portvin
- rött
-
1 msk
apelsinlikör
- Cointreau eller Grand Marnier
-
1 msk
smör
- rumsvarmt
Ugnsrostad potatis
-
500 g
färskpotatis
- eller små delikatesspotatisar
-
3 msk
olivolja
-
1,5 tsk
flingsalt
Garnering
-
2
apelsiner
-
4 msk
strösocker
-
1 msk
vatten
-
timjan
- eller oregano
Gör så här
-
Sätt ugnen på 175°. Skåra fettkappan på ankbrösten med en vass kniv. Bind ihop ankbrösten med bindgarn så att fettkapporna är utåt. Bryn ankan runtom i en torr stekpanna. Krydda med salt och peppar.
-
Lägg ankan i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen ca 15 min till 67° innertemperatur. Ta ut ankan och linda in den i aluminiumfolie. Låt vila ca 15 min.
-
Sås: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinäger, apelsinskal och apelsinsaft. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärning. Låt koka tills sockret smält. Rör ut majsstärkelsen i portvinet och red såsen. Häll i apelsinlikören och vispa i smöret precis före servering.
-
Potatisen: Skrubba potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut potatisen och strö över flingsalt.
-
Garnering: Skölj apelsinerna i ljummet vatten. Smält sockret med vattnet i en stekpanna och låt koka till en karamell. Lägg i apelsinskivorna och låt koka med 2–3 min.
-
Lägg upp anka, potatis och apelsinskivor på ett stort fat eller i en stor stekpanna och garnera med örter. Servera med apelsinsåsen.