Canard à l’orange

Canard à l’orange är en fransk klassiker. Anka och apelsin är en god kombination som är lyxigt gott och inte särskilt svårt att laga.

Elisabeth Johansson
Canard à l’orange
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 2 ankbröst - (à 300 g)
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar - nymald

Apelsinsås

  • 1 apelsin
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl rödvinsvinäger
  • 4 dl vatten
  • 1 tärning hönsbuljong
  • 2 msk majsstärkelse (Maizena) - Maizena
  • 0,5 dl portvin - rött
  • 1 msk apelsinlikör - Cointreau eller Grand Marnier
  • 1 msk smör - rumsvarmt

Ugnsrostad potatis

  • 500 g färskpotatis - eller små delikatesspotatisar
  • 3 msk olivolja
  • 1,5 tsk flingsalt

Garnering

  • 2 apelsiner
  • 4 msk strösocker
  • 1 msk vatten
  • timjan - eller oregano

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Skåra fettkappan på ankbrösten med en vass kniv. Bind ihop ankbrösten med bindgarn så att fettkapporna är utåt. Bryn ankan runtom i en torr stekpanna. Krydda med salt och peppar.

  2. Lägg ankan i en ugnssäker form och sätt in den mitt i ugnen ca 15 min till 67° innertemperatur. Ta ut ankan och linda in den i aluminiumfolie. Låt vila ca 15 min.

  3. Sås: Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ut saften. Smält sockret i en kastrull. Tillsätt vinäger, apelsinskal och apelsinsaft. Häll över vattnet och tillsätt buljongtärning. Låt koka tills sockret smält. Rör ut majsstärkelsen i portvinet och red  såsen. Häll i apelsinlikören och vispa i smöret precis före servering.

  4. Potatisen: Skrubba potatisen. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper och rosta mitt i ugnen ca 30 min. Ta ut potatisen och strö över flingsalt.

  5. Garnering: Skölj apelsinerna i ljummet vatten. Smält sockret med vattnet i en stekpanna och låt koka till en karamell. Lägg i apelsinskivorna och låt koka med 2–3 min.

  6. Lägg upp anka, potatis och apelsinskivor på ett stort fat eller i en stor stekpanna och garnera med örter. Servera med apelsinsåsen.

Vad tyckte du om receptet?