Caesarmacka med basilika

Caesarmacka med basilika påminner om klassikern caesarsallad men här får dressingen extra smak av färsk basilika.
Foto: Lina Eriksson

Ingredienser

  • 4 skivor levainbröd - stora
  • 2 majskycklingfiléer - med skinn (à 200 g)
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 1 gemsallad

Dressing

  • 1 kruka basilika
  • 1 vitlöksklyfta - liten
  • 1 ägg
  • 1 dl parmesan - riven
  • 5 sardellfiléer
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 msk citron - pressad
  • 2 dl rapsolja
  • 2 krm salt
  • 0,5 krm cayennepeppar

Garnering

  • 12 cocktailkaprisar
  • 50 g parmesan - flagad
  • basilikablad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150°. Pensla kycklingen med olja och krydda med salt och peppar. Grilla den i grillpanna tills den fått fin färg. Lägg kycklingen i en ugnssäker form och tillaga mitt i ugnen till kycklingens innertemperatur är 68°, beräkna ca 20 min. Låt kycklingen svalna.

  2. Dressing: Repa bladen från basilikan. Lägg dem i en hög mixerkanna. Skala och lägg i vitlöken. Tillsätt ägg, ost, sardeller, senap och citronsaft i kannan och häll på olja. Sätt en mixerstav i botten på kannan och dra den långsamt uppåt under mixning så att det bildas en tjock kräm. Krydda med salt och cayennepeppar.

  3. Skär kycklingen i skivor. Riv salladsbladen i mindre bitar. Halvera cocktailkaprisen.

  4. Grilla levainbrödet i en torr grillpanna så att det får fin färg. Bred lite basilikadressing på brödskivorna. Lägg på salladsblad och toppa med kyckling, cocktailkapris, flagad parmesan och basilikablad. Servera med resten av dressingen i en skål bredvid.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!