Butterkaka med saffran

Saffranskakor fyllda med mandelmassa ger saftiga bröd. Jag bakar min i runda bakformar så att de får formen av en butterkaka.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 pkt saffran - à 0,5 g
  • 1 nypa salt
  • 15 dl vetemjöl

Fyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 25 g smör - smält, avsvalnat eller 2 msk vatten

Till pensling

  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och tillsätt mjölken, ljumma till fingervarmt, 37°. Rör ut jästen i mjölkblandningen. Blanda ner socker, salt, saffran och nästan allt mjöl. Arbeta degen smidig och ställ att jäsa på varm och dragfri plats under bakduk, ca 45 minuter.

  2. Riv mandelmassan och rör ut den till en bredbar smet med smöret eller vattnet. Smörj 2 runda bakformar om ca 20-22 cm med smör.

  3. Ta upp degen på lätt mjölat bord och knåda igenom den. Dela degen i två delar och kavla ut varje del till en platta. Bred på mandelmassan och rulla ihop till rullar. Skär upp rullarna i 3 cm breda bullbitar. Packa bullarna i formarna och ställ att jäsa under bakduk i 30 minuter.

  4. Pensla kakorna med uppvispat ägg och grädda kakorna på 200° i ca 25 minuter. Låt svalna under duk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!