Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltommat i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Butter­kaka med saffran och mandelmassa

Den här saftiga butterkakan bakad med bakpulver är en perfekt genväg till saffransbröd.

Liselotte Forslin
Butter­kaka med saffran och mandelmassa
Butter­kaka med saffran och mandelmassa
Butter­kaka med saffran och mandelmassa
Underbar saffransbutterkaka med mandelmassa. Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 2 pktsaffran- (à 0,5 g)
  • 2,5 dlmjölk
  • 8 dlvetemjöl- (480 g)
  • 2 dlströsocker
  • 2 tskbakpulver
  • 0,5 tsksalt
  • 150 gsmör- rumsvarmt

Fyllning

  • 100 gmandelmassa
  • 100 gsmör- rumsvarmt
  • 1apelsin- gärna ekologisk

Pensling

  • 1ägg

Garnering

  • 0,5 dlpärlsocker

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225°. Lös upp saffranet i mjölken. Blanda de torra 

    ingredienserna. Tillsätt smöret i små bitar och knåda in det till en smidig deg. Tillsätt saffransmjölken och arbeta snabbt ihop till en deg.

  2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 35 x 40 cm.

  3. Fyllning: Riv mandelmassan och blanda med smöret. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och blanda det med mandelmasse­blandningen.

  4. Bred fyllningen på degen och rulla ihop till en lång rulle. Skär rullen i 20 skivor. Ställ skivorna tätt med snittytorna upp i två smorda runda eller ­kvadratiska formar. Pensla med ­uppvispat ägg och strö på pärlsocker.

  5. Grädda mitt i ugnen i ca 30 min tills butterkakorna är gyllene. Låt svalna.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också: