Butterkaka med rabarber och pistasch

Varje bulle är fylld med vaniljkräm och rabarber och toppas med pistaschnötter.
Sara Aasum Hultberg
Foto: Fotograf helén Pe / Helén Pe

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 15 dl vetemjöl special
  • 2 dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 1 ägg

Vaniljkräm

  • 4 dl mjölk
  • 0,6 dl strösocker
  • 0,5 vaniljstång
  • 0,5 dl majsstärkelse (Maizena)
  • 3 äggulor
  • 20 g smör

Inkokt rabarber

  • 400 g rabarber
  • 1 dl strösocker

Sockerlag

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 dl vatten

Topping

  • 40 g pistaschnötter - hackade

Gör så här

  1. Arbeta ihop jäst, vatten, vetemjöl, strösocker, salt, smör och ägg i bunken till en köksassistent med degkrok. Arbeta degen i ca 10 min på medelhastighet till en fin och elastisk deg. Den skall vara ganska lös men tillsätt lite mer vetemjöl om det behövs. Låt degen vila i kylskåp i 1 timme.

  2. Vaniljkräm: Häll mjölken i en kastrull och värm upp den med hälften av strösockret och frön från ½ delad och urskrapad vaniljstång.

  3. Blanda resterande strösocker med Maizena och äggulor i en bunke och vispa upp det lätt.

  4. När mjölken precis börjar sjuda, häll den sakta i äggulevispet medan du vispar ihop det, häll sedan tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp den på medelvärme. Sjud blandningen i ca 1 min. Ta kastrullen från plattan och rör ner smöret tills allt är helt blandat. Lägg plastfolie direkt mot ytan och låt krämen svalna.

  5.  Inkokt rabarber: Skölj rabarbern och skär den i centimeterstora bitar. Lägg dem i en kastrull tillsammans med strösocker och värm upp på låg värme tills sockret smält och rabarbern mjuknat något men ändå har kärnan kvar. Sila av det mesta av vätskan i en skål.

  6. Smörj tre formar, 24–26 cm i diameter. Sätt ugnen på 190 grader varmluft.

  7. Kavla ut degen till en rektangel, ca ½ cm tjock. Bred på hälften av vaniljkrämen och rulla ihop degen från långsidan. Dela den i ca 27 delar och lägg 9 bullar i varje form. Låt bullarna jäsa till dubbel storlek. Spritsa sedan i resterande vaniljkräm, en klick i varje bulle. Lägg rabarber på varje bulle.

  8. Grädda butterkakorna, en i taget, mitt i ugnen i ca 25 min, tills de har fått fin gyllene färg.

  9. Sockerlag: Koka upp strösocker och vatten i en kastrull och ta sedan kastrullen från värmen. Pensla butterkakorna så fort de kommer ur ugnen och toppa dem med pistaschnötter.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!