Bullar med citron och vallmofrön
Saftiga bullar med spännande fyllning med smak av citron och vallmofrön.
Ingredienser
-
25 g
jäst
-
2,5 dl
mjölk
- rumsvarm
-
8 - 9 dl
vetemjöl
-
1 dl
strösocker
-
1 tsk
vaniljsocker
-
100 g
smör
- rumsvarmt
Fyllning
-
125 g
smör
- rumsvarmt
-
1 dl
florsocker
-
1 tsk
vaniljsocker
-
1
citron
- rivet skal
-
1,5 msk
blå vallmofrön
Sockerlag
-
2 dl
vatten
-
1 dl
strösocker
Pensling
-
1
ägg
- uppvispat
-
0,5 msk
blå vallmofrön
Gör så här
-
Smörj en muffinsplåt eller ställ ut stadiga muffinsformar på en plåt. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt 4 dl vetemjöl och låt degen stå i 30 min.
-
Tillsätt strösocker, vaniljsocker, 4–5 dl vetemjöl och smör i mindre bitar. Arbeta degen blank och smidig i maskin i ca 10 min eller för hand i ca 15 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.
-
Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till en krämig fyllning och ställ den åt sidan.
-
Sockerlag: Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Låt lagen svalna.
-
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 25 x 45 cm. Bred fyllningen på degplattan. Vik degen i ett treslag från kortsidan (vik över ⅓ av degen och vik sedan över ⅓ över den så du har 3 lager). Kavla degen lite lätt. Skär remsor, ca 1 ½ cm breda. Snurra remsorna till nystan och lägg dem i formen. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.
-
Pensla bullarna med ägg och strö över vallmofrön. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Pensla bullarna med sockerlag. Låt bullarna svalna i formen i ca 10 min och sedan på gal