Bullar med citron och vallmofrön

Saftiga bullar med spännande fyllning med smak av citron och vallmofrön.

Katarina Carlgren
Bullar med citron och vallmofrön
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 2,5 dl mjölk - rumsvarm
  • 8 - 9 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g smör - rumsvarmt

Fyllning

  • 125 g smör - rumsvarmt
  • 1 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 citron - rivet skal
  • 1,5 msk blå vallmofrön

Sockerlag

  • 2 dl vatten
  • 1 dl strösocker

Pensling

  • 1 ägg - uppvispat
  • 0,5 msk blå vallmofrön

Gör så här

  1. Smörj en muffinsplåt eller ställ ut stadiga muffinsformar på en plåt. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken, rör tills jästen lösts upp. Tillsätt 4 dl vetemjöl och låt degen stå i 30 min.

  2. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, 4–5 dl vetemjöl och smör i mindre bitar. Arbeta degen blank och smidig i maskin i ca 10 min eller för hand i ca 15 min. Låt degen jäsa under bakduk i ca 1 timme.

  3. Fyllning: Blanda ihop ingredienserna till en krämig fyllning och ställ den åt sidan.

  4. Sockerlag: Koka upp vatten och strösocker i en kastrull. Låt lagen svalna.

  5. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut den till en rektangel, ca 25 x 45 cm. Bred fyllningen på degplattan. Vik degen i ett treslag från kortsidan (vik över ⅓ av degen och vik sedan över ⅓ över den så du har 3 lager). Kavla degen lite lätt. Skär remsor, ca 1 ½ cm breda. Snurra remsorna till nystan och lägg dem i formen. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca 1 timme. Sätt ugnen på 225 grader.

  6. Pensla bullarna med ägg och strö över vallmofrön. Grädda bullarna mitt i ugnen i 8–10 min. Pensla bullarna med sockerlag. Låt bullarna svalna i formen i ca 10 min och sedan på gal

Vad tyckte du om receptet?