Bullar med blåbär och kardemumma

Här har vi bullar med extra allt: bär, nötter och glasyr. Kombinationen blåbär och hasselnötter är väldigt god, och gör sig utmärkt i en saftig bulle. Vackra och otroligt smarriga bullar som garanterat kommer göra dina fikagäster glada! 

Åsa Swanberg
Bullar med blåbär och kardemumma
Foto: Fotograf Åsa Svanberg // BMB

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 5 dl mjölk
  • 2 tsk kardemummakärnor - mortlade
  • 1,5 dl strösocker
  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 13 - 14 dl vetemjöl - (780–840 g)
  • 1 tsk salt

Fyllning

  • 150 g smör - rumsvarmt
  • 3 dl florsocker
  • 1 msk majsstärkelse (Maizena)
  • 1 msk vaniljsocker
  • 1 msk kardemummakärnor - mortlade
  • 2 dl blåbär - färska eller frysta

Garnering och pensling

  • 1,5 dl hasselnötter
  • 1 ägg

Glasyr

  • 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt kardemumma, socker, smöret

    i ­klickar och hälften av mjölet. Arbeta ihop till en kladdig deg. Tillsätt ­därefter salt och resten av mjölet, lite i taget. Arbeta i köksassistent

    i ca 10 min till en smidig deg som inte kladdar. Låt den jäsa under bakduk i ca 1 tim. 

  2. Fyllning: Rör ihop smör, flor­socker, Maizena, vaniljsocker och kardemumma.

  3. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två delar. Kavla en del i taget till en tunn rektangel, ca 40 x 50 cm. Bred ut fyllningen över degen och strö över blåbär. Rulla ihop degen från långsidan till en rulle och skär rullen i jämnstora ­bitar, ca 4 cm tjocka. Lägg bullarna med snittytan uppåt på plåtar med bakplåtspapper, eller i pappers­formar ställda på plåtar. Täck bullarna med plastfolie (inte bakduk eftersom blåbären ger fläckar) och låt dem jäsa i ca 1 tim.

  4. Sätt ugnen på 225°. Grovhacka hasselnötterna. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter. Grädda bullarna mitt i ugnen i 10–12 min. Låt dem svalna på galler.

  5. Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Ringla glasyren över de avsvalnade bullarna.

Vad tyckte du om receptet?

Läs också:

Kladdkaka - recept på kladdig klassiker