Bullängder

Saftiga och maffiga längder med rikligt med fyllning.
Allt om Mat
Bullängder

Ingredienser

  • 150 g smör
  • 6 dl vetemjöl - (360 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 1 dl mjölk
  • 25 g jäst
  • 1 ägg

Fyllning 1

  • 2 äpplen
  • 1 msk smör
  • 2 msk brun farin
  • 1 tsk kanel - mald
  • 50 g mandelmassa

Fyllning 2

  • 50 g smör
  • 100 g nötter - tex sötmandel, valnötter och hasselnötter
  • 0,5 dl strösocker
  • 2 tsk snabbkaffepulver
  • 1 msk vatten

Pensling

  • 1 ägg

Glasyr 1

  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 msk äppeljuice - konc

Glasyr 2

  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 msk kaffe - starkt kallt

Gör så här

  1. Skär smöret i bitar och blanda med mjöl och socker till en smuldeg. Värm mjölken till fingervarmt, 37°, och lös jästen. Vispa upp ägget. Häll mjölkblandningen och ägget i smuldegen och knåda till en smidig deg.

  2. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min.Fyllning 1: Skala, kärna ur och skär äpplena i klyftor. Smält smöret i en stekpanna och tillsätt äpple, farin och kanel. Stek under omrörning ca 3 min. Låt kallna. Riv mandelmassan grovt och blanda med äpplena.

  3. Fyllning 2: Smält smöret. Mal nötterna. Blanda nötter, smör och socker. Lös kaffe­pulvret i vatten och blanda i.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en platta, ca 25 x 25 cm. Lägg fyllningen som en sträng mitt på varje degbit.

  5. Vik den ena degkanten över nästan hela fyllningen. Vik över den andra kanten. Vik tillbaka ca 2 cm av kanten och tryck till. Nyp ihop kortsidorna så att fyllningen inte rinner ut. Klipp små snitt på längderna med ca 2 cm mellanrum.

  6. Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  7. Pensla längderna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 12-15 min. Låt kallna på galler.

  8. Blanda florsocker med resp smaksättning. Ringla glasyren över längderna.

Vad tyckte du om receptet?