Buffépaj med tre sorters ost

Den här ostpajen är lätt att skära i små bitar och servera på buffé. Små cocktailtomater gör den härligt saftig.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör - kylskåpskallt
  • 1 dl vatten - iskallt

Fyllning

  • 250 g ricottaost
  • 150 g gratängost
  • 2,5 dl västerbottensost - eller prästost, riven
  • 4 dl grädde
  • 4 ägg
  • salt
  • peppar
  • 24 cocktailtomater
  • 1 msk strösocker
  • 2 msk olivolja

Till garnering

  • flingsalt
  • basilikablad

Gör så här

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.

  2. Tryck ut degen i pajformen så att den kommer upp lite över kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.

  3. Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, i cirka 15 minuter.

  4. Blanda ihop ricotta, gratängost och västerbottensost i en bunke. Blanda i grädden cirka 1 dl i taget. Rör i äggen, ett i taget. Smaka av med salt och peppar.

  5. Häll fyllningen i den förgräddade pajskalet. Toppa med delade tomater.

  6. Sätt in pajen på ett galler i mitten av ugnen. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader och grädda pajen i cirka 30 minuter.

  7. Strö sockret över tomaterna och ringla över olivoljan. Grädda pajen tills ägg- och ostsmeten stannat och pajen fått fin färg, i cirka 20 minuter.

  8. Garnera pajen med flingsalt och basilika.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!