Budapestrulle med röda vinbär

Recept på budapestrulle. Favorittårta med hasselnötter och frisk smak av röda vinbär i gräddfyllningen.
Mitt Kök
Foto: Thomas Carlén
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

Botten

  • 6 äggvitor - cirka 2 dl
  • 4 dl strösocker
  • 150 g hasselnötter - malda
  • 0,5 dl majsstärkelse (Maizena)
  • 0,5 dl marsánpulver för kokning

Fyllning

  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl röda vinbär - tinade

Till garnering

  • 25 g hasselnötter - rostade och hackade
  • 25 g mörk choklad
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 dl vispgrädde
  • vinbärsklasar och citronmeliss

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa äggvitorna till skum. Häll i strösockret under tiden du vispar. Vispa till en fast marängsmet. Blanda malda hasselnötter med majsstärkelse och marsánpulver. Vänd ner nötblandningen i marängsmeten med en slickepott.

  2. Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut långa ränder på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen, 15-20 minuter. Låt nötmarängen svalna. Vänd den därefter upp den på ett annat papper. Dra försiktigt bort bakplåtspapperet.

  3. Bred på vispad grädde och röda vinbär. Låt fyllningen ligga 5 minuter på kakan innan den rullas ihop. Rulla ihop på längden till en tjock rulltårta.

  4. Garnering: Sikta florsockret lätt över tårtan. Smält chokladen i mikron eller i vattenbad och ringla över stubben i ett oregelbundet mönster med en tesked. Strö på nötterna. Vispa grädden och spritsa rosor på toppen av tårtan. Garnera med klasar av röda vinbär och citronmeliss. Dela rullen på mitten till två stubbar eller i portionsbakelser när chokladen stelnat.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Christina Asplund Foto Thomas Carlén

Recept från Mitt kök