Brytbröd med västerbottensost

Ett smakrikt bröd med Västerbottensost och salladslök.
Katarina Carlgren
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 0,5 dl vatten - rumsvarmt
  • 2 dl mjölk - rumsvarm
  • 2 tsk honung
  • 2 ägg
  • 8,5 - 9 dl vetemjöl - (510-540 g)
  • 1,5 tsk salt
  • 150 g västerbottensost - grovriven
  • 2 dl salladslök - fint skivad
  • 70 g smör - rumsvarmt

Topping

  • 50 g smör - smält
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten, mjölk och honung. Rör så att jästen löses upp och låt det stå ca 10 min.

  2. Vispa upp äggen och rör ner dem i degvätskan. Tillsätt mjöl och salt och arbeta till en smidig deg. Arbeta in ost och salladslök, men spara ca 30 g ost och lite lök att toppa med innan gräddning. Arbeta in smöret, lite i taget, i degen. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig, .

  3. Låt degen jäsa under bakduk ca 2 timmar.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 18 delar. Forma dem till runda bullar och lägg dem i en form med bakplåtspapper, ca 28 cm i diameter. Låt brödet jäsa under bakduk ca 30 min . Sätt ugnen på 180°.

  5. Pensla brödet med smör och strö över ost, salladslök och flingsalt. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 35–40 min. Täck brödet med aluminiumfolie om det får för mycket färg.

  6. Låt brödet svalna i formen och servera det nybakat.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!