Brytbröd med västerbottensost – recept

Ett smakrikt bröd med Västerbottensost och salladslök.

Katarina Carlgren
Brytbröd med västerbottensost – recept
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 0,5 dl vatten - rumsvarmt
  • 2 dl mjölk - rumsvarm
  • 2 tsk honung
  • 2 ägg
  • 8,5 - 9 dl vetemjöl - (510-540 g)
  • 1,5 tsk salt
  • 150 g västerbottensost - grovriven
  • 2 dl salladslök - fint skivad
  • 70 g smör - rumsvarmt

Topping

  • 50 g smör - smält
  • 0,5 tsk flingsalt

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt vatten, mjölk och honung. Rör så att jästen löses upp och låt det stå ca 10 min.

  2. Vispa upp äggen och rör ner dem i degvätskan. Tillsätt mjöl och salt och arbeta till en smidig deg. Arbeta in ost och salladslök, men spara ca 30 g ost och lite lök att toppa med innan gräddning. Arbeta in smöret, lite i taget, i degen. Tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig, .

  3. Låt degen jäsa under bakduk ca 2 timmar.

  4. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i 18 delar. Forma dem till runda bullar och lägg dem i en form med bakplåtspapper, ca 28 cm i diameter. Låt brödet jäsa under bakduk ca 30 min . Sätt ugnen på 180°.

  5. Pensla brödet med smör och strö över ost, salladslök och flingsalt. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 35–40 min. Täck brödet med aluminiumfolie om det får för mycket färg.

  6. Låt brödet svalna i formen och servera det nybakat.

Vad tyckte du om receptet?

Läs mer: 

Bröd med cheddarost och rosmarin

Krämig västerbottenpaj

Galet goda rotfruktschips som du enkelt gör själv