Brytbröd med vallmo

Brytbröd med vallmo passar utmärkt på buffé. Brödet kan bakas i förväg och frysas in.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 12 g jäst
  • 1 msk strösocker
  • 0,5 msk salt
  • 6 - 7 dl vetemjöl - (360-420 g)

Pensling

  • 1 äggula
  • 1 msk vatten

Garnering

  • vallmofrön - gärna blå

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37°. Smula ner jästen i hushållsassistentens bunke. Blanda i mjölk, socker och salt. Tillsätt 5 dl av mjölet. Arbeta in resten av mjölet, ca 3 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Täck över med en bakduk och jäs ca 1 timme.

  2. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela den i 24 bitar. Rulla dem till bullar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper, inte för tätt. Låt jäsa utan bakduk ca 30 min. Sätt ugnen på 225°.

  3. Pensla bullarna med äggulan blandad med vatten. Strö över vallmofrön. Grädda bullarna mitt i ugnen 12–15 min. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?