Brytbröd med ost och örter

Ett stort och härligt bröd med örter och ost till buffén.
Åsa Swanberg
Foto: Åsa Swanberg

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 9 - 10 dl vetemjöl

Topping

  • 1 dl lagrad prästost
  • 1 dl örter - t ex persilja, timjan basilika, finhackade
  • 2 msk olivolja
  • 1 ägg

Gör så här

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken tills den lösts upp. Tillsätt ägg, olivolja, salt, honung och nästan allt vetemjöl. Arbeta ihop till en smidig deg. Tillsätt ev mer mjöl om degen är kladdig. Täck bunken med en bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek i ca 1 timme.

  2. Dela degen i ca 15 delar. Forma dem till släta bullar. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt och lägg ut bullarna i valfritt mönster. Se till att det är lite avstånd mellan bullarna, så att det finns plats för dem att jäsa ihop. Låt brödet jäsa i ytterligare 30 min.

  3. Riv osten och blanda den och örterna med olivoljan. Sätt ugnen på 250 grader.

  4. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Lägg 1 tsk av ost- och örtblandningen på toppen av varje bulle. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca 20 min tills det är gyllene. Låt det svalna på galler.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!