Brytbröd med frön

Brytbröd med frön går utmärkt att frysa in.

Monica Eisenman
Monica Eisenman
Brytbröd med frön
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 dl mjölk
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk honung
  • 1 tsk salt
  • 10 - 11 dl vetemjöl - (600-660 g)

Pensling

  • 1 ägg

Garnering

  • sesamfrön
  • vallmofrön
  • linfrön
  • solroskärnor
  • pumpakärnor

Gör så här

  1. Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, honung, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.

  2. Dela degen i 10 bitar. Rulla till släta bollar. Täck en bakplåt med bakplåtspapper och lägg ut bollarna i valfritt mönster. Se till att det är ca 2 cm mellan varje boll, så att det finns plats för dem att jäsa ihop. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.

  3. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills brödet är gyllene och har en innertemperatur på 95°. Låt svalna på galler.

Vad tyckte du om receptet?