Brytbröd med frön
Jäsning: 1 timme och 30 minuter
I ugn: 20 minuter
Aktiv tid c:a 15 minuter
Brytbröd med frön går utmärkt att frysa in.
Ingredienser
-
25 g
jäst
-
4 dl
mjölk
-
2 msk
rapsolja
-
1 msk
honung
-
1 tsk
salt
-
10 - 11 dl
vetemjöl
- (600-660 g)
Pensling
-
1
ägg
Garnering
-
sesamfrön
-
vallmofrön
-
linfrön
-
solroskärnor
-
pumpakärnor
Gör så här
-
Smula jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt olja, honung, salt och nästan allt mjöl. Knåda till en smidig deg. Tillsätt eventuellt mer mjöl vid behov. Täck och låt jäsa till dubbel storlek, ca 1 timme.
-
Dela degen i 10 bitar. Rulla till släta bollar. Täck en bakplåt med bakplåtspapper och lägg ut bollarna i valfritt mönster. Se till att det är ca 2 cm mellan varje boll, så att det finns plats för dem att jäsa ihop. Låt jäsa i ytterligare ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
-
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över valfria frön. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 min tills brödet är gyllene och har en innertemperatur på 95°. Låt svalna på galler.