Brysselkålspaj med getost
I ugn: 40 minuter
Aktiv tid c:a 40 minuter
Recept på brysselkålspaj med getost. Skrädmjöl och rostade solrosfrön ger en god rostad smak i det här receptet på vegetarisk paj med brysselkål och getost. Låt gärna pajen stå ca 1 timme före servering så den hinner ”sätta sig”.
Pajdeg
-
2,5 dl
vetemjöl
-
0,5 dl
skrädmjöl
-
1 dl
solrosfrön
- rostade
-
150 g
smör
-
1 msk
vatten
-
2 krm
salt
Fyllning
-
250 g
brysselkål
-
100 g
grönkål
-
2 msk
smör
-
1 msk
rosmarin
- hackad
-
1 msk
citron
- pressad
-
400 g
getost
-
4
ägg
-
1 dl
vispgrädde
-
1 dl
mjölk
-
0,5 tsk
salt
-
1 krm
svartpeppar
- nymald
Garnering
-
rosmarinkvistar
Tillbehör
-
sallad
- blandad
Gör så här
-
Blanda mjöl, solrosfrön, smör, vatten och salt i en matberedare och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter. Täck över med ett bakplåtspapper och ställ i kylen ca 30 min.
-
Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 min.
-
Ansa och halvera brysselkålen. Strimla grönkålen. Förväll brysselkål och grönkål i lättsaltat vatten ca 2 min. Låt rinna av. Stek brysselkål och grönkål i smör i en stekpanna ca 5 min tillsammans med rosmarin och citronsaft. Lägg fräset i pajskalet.
-
Smula 100 g getost. Vispa getost, ägg, mjölk, salt och peppar. Häll äggstanningen över kålen. Skiva 300 g getost och lägg den över äggstanningen.
-
Grädda pajen på nedersta falsen i ugnen ca 40 min.
-
Garnera pajen med rosmarin och servera med sallad.