Bruschetta med sparris och ägg

Den vita sparrisen behöver skalas, den gröna är späd och behöver inte det. Bröden kan du förbereda men de andra momenten får du göra innan du tänker servera din sparrisbruchetta. Ingen kommer att bli besviken.
Bitte E:son Forsberg & Kerstin Svensson
Foto: Anders Norrsell

Ingredienser

  • 6,5 skivor surdegsbröd
  • 2 msk olivolja - + 1 msk
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk saft från citron - + 1 msk
  • 6 vita sparrisar - gärna tunna
  • 1 krm flingsalt
  • 250 g grön sparris
  • 1,5 l vatten
  • 2 msk ättiksprit (12 %)
  • 6 ägg
  • 2 - 3 avokador
  • 0,5 tsk salt

Garnering:

  • ärtskott

Gör så här

  1.  Sätt ugnen på 225°. Pensla brödskivorna med 2 msk olja och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Rosta dem mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 6 min. Skala och halvera vitlöksklyftan. Gnid in brödskivorna med vitlök.

  2. Skala den vita sparrisen och skär av den nedersta biten. Skiva sparrisen tunt med mandolin eller med potatisskalare. Blanda 1 msk olja, 1 msk citronsaft och flingsalt, vänd i sparrisen. Låt dra ca 10 min.

  3. Bryt av den nedersta biten på den gröna sparrisen och koka den i lättsaltat vatten ca 3 min. Spola av den i kallt vatten och låt rinna av.

  4. Koka upp vatten och ättika i en vid kastrull. Vispa runt och knäck äggen, ett i taget, i en kopp. Låt ett ägg i taget glida ner i virveln och låt sjuda ca 3 min. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

  5. Halvera, kärna ur och mosa avokadofruktköttet med en gaffel. Blanda med 1 msk citronsaft. Krydda med 1/2 tsk salt.

  6. Fördela avokadomoset på brödskivorna. Lägg på vit och grön sparris. Toppa med pocherat ägg och garnera med ärtskott.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av Allt om Mat för endast 159 kr. Se erbjudande!