Bröd med cheddarost och rosmarin

Ljuvligt gott nybakat och ljummet med smör eller marmelad till en kopp te.

Katarina Carlgren
Bröd med cheddarost och rosmarin
Foto: Thomas Carlgren

Ingredienser

  • 2,5 dl mjölk - rumsvarm
  • 1 dl filmjölk - eller yoghurt, rumsvarm
  • 60 g smör - smält och avsvalnat
  • 1 ägg - rumsvarmt
  • 6,5 dl vetemjöl - (390 g)
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 1,5 tsk salt
  • 150 g cheddarost - riven
  • 1 msk rosmarin - finhackad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 180°. Vispa ihop mjölk, filmjölk, smör och ägg i en bunke. Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt. Vänd ner mjölblandningen i smeten tillsammans med cheddarost och rosmarin. Arbeta ihop till en kladdig smet.

  2. Fördela smeten i en smord avlång form, ca 2 liter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen 50–60 min, känn med en sticka om brödet är klart. Låt det svalna i formen ca 10 min innan det stjälps upp på galler och får kallna.

Vad tyckte du om receptet?