Broccoligratäng med ost, purjolök och bacon

God och matig broccoligratäng som passar lika bra för sig som till grillat. Tänk på att bacon redan är salt, så att du inte saltar äggstanningen för mycket. Vill du göra en vegetarisk broccoligratäng? Uteslut då bacon. 

Allt om Mat
Broccoligratäng med ost, purjolök och bacon
Broccoligratäng med bacon och purjolök Foto: Jorunn Amcoff

Ingredienser

  • 800 g broccoli
  • 1 pkt bacon - (140 g)
  • 0,5 purjolök
  • 3 ägg
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl mjölk (3%)
  • 100 g ost - smakrik, riven
  • 1 krm muskotnöt - riven
  • 1 krm salt
  • 1 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Ansa broccolin. Skala stjälken med potatisskalare och skär bort den nedersta biten.

  2. Skär varje broccolistjälk i halvor eller i fjärdedelar om den är tjock. Förväll broccolin i kokande lättsaltat vatten i ca 2 min.

  3. Strimla baconet.

  4. Ansa och skiva purjolöken.

  5. Stek bacon och purjolök tillsammans i en stekpanna tills de fått fin färg. Önskas hårdare bacon kan det stekas separat i en het stekpanna.

  6. Varva broccoli, bacon och purjolök i en smord ugnssäker form.

  7. Vispa ihop ägg, crème fraiche och mjölk. Blanda i osten. Krydda med muskot, salt och peppar. Häll äggstanningen i formen.

  8. Tillaga gratängen i nedre delen av ugnen i 30-35 min.

Vad tyckte du om receptet?

https://www.facebook.com/alltommat/videos/406636160186469/