Broccolipaj – recept på paj med mycket smak

Recept på broccolipaj. Njut av en paj med broccoli och smakrika ostar. Gör den vegetarisk genom att utesluta skinkan.

Om det är svårt att få tag i sparrisbroccoli så köp vanlig broccoli och skär den i avlånga bitar.

Lena Söderström
Broccolipaj – recept på paj med mycket smak
Foto: Eva Hildén

Pajdeg

  • 5 dl vetemjöl
  • 200 g smör - kylskåpskallt
  • 1 dl vatten - iskallt

Fyllning

  • 225 g sparrisbroccoli
  • 1 stor gul lök
  • 125 g skinka - i tunna skivor, rökt eller kokt
  • 6 - 8 soltorkade marinerade tomater
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Äggsmet

  • 4 dl grädde
  • 4 ägg
  • 200 g ost - riven
  • 50 g parmesan - färskriven
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar - nymalen

Till garnering

  • chiliflingor
  • 0,5 dl hasselnötter - rostade och grovhackade
  • 1 dl parmesan - flagad
  • färska örter - till exempel oregano eller basilika

Gör så här

  1. Pajdeg: Mät upp mjöl och smör i en matberedare monterad med en kniv och kör till smulig massa. Häll i vattnet under maskinens gång och kör tills degen formas till en boll.

  2. Tryck ut degen i pajformen så att den hänger ut lite över kanterna. Nagga bottenplattan och kanterna. Låt pajen vila i kylskåp i cirka 30 minuter.

  3. Värm ugnen till 225 grader. Sätt pajen i mitten av ugnen och förgrädda tills den fått lite färg, i cirka 15 minuter.

  4. Fyllning: Ångkoka eller förväll sparrisbroccolin i 2–3 minuter.

  5. Skala och hacka löken. Skär skinkan i strimlor, spara 2–4 skivor till garneringen. Strimla tomaterna.

  6. Fräs löken i oljan i cirka 3 minuter. Tillsätt tomaterna och fräs i cirka 3 minuter. Smaka av med salt och peppar.

  7. Äggsmet: Visa ihop ägg och grädde. Rör i de rivna ostarna. Smaka av med salt och peppar.

  8. Lägg lök och tomatblandningen i den förgräddade pajen. Strö över skinkstrimlorna. Skeda över ägg- och ostsmeten. Lägg på broccolin. Garnera med de sparade skinkskivorna.

  9. Sänk ugnstemperaturen till 200 grader. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i 35–45 minuter.

  10. Garnera pajen med parmesan, chiliflingor och hasselnötter.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök