Briochebullar med citron och kokos
Briochedegen får gärna jäsa i kylskåp över natten.
Ingredienser
-
1,3 dl
vatten
-
4
ägg
-
50 g
jäst
-
1 dl
strösocker
-
0,5 tsk
salt
-
11 dl
vetemjöl special
-
300 g
smör
- rumsvarmt
Fyllning
-
150 g
smör
- rumsvarmt
-
1 dl
farinsocker
-
1 msk
majsstärkelse (Maizena)
-
2 msk
ljus sirap
-
1
citron
- skal och 2 msk pressad saft
-
1 dl
riven kokos
Topping
-
50 g
smör
-
0,5 dl
strösocker
-
0,5 dl
riven kokos
- rostad
-
citronskal
Gör så här
-
Briochedeg: Arbeta ihop vatten, ägg, jäst, strösocker, salt och vetemjöl i en köksassistent med degkrok på medelhastighet till en smidig deg i ca 10 min.
-
Tillsätt smöret, lite i taget, tills allt har gått in i degen och degen känns smidig. Mjöla lätt på ytan och täck bunken med plastfolie. Låt degen stå i kylskåp i minst 4 timmar, men gärna över natten tills degen är kall. Det är en förutsättning för att kunna kavla degen fint.
-
Blanda ihop ingredienserna till fyllningen till en jämn smet.
-
Kavla ut degen till en lång rektangel, ca ½ cm tjock. Bred ut fyllningen på degen och rulla ihop den tajt. Skär rullen i 24 bitar och lägg dem i pappersformar på plåtar med bakplåtspapper. Vik in änden under bullarna.
-
Låt bullarna jäsa under bakduk eller plast i ca 1 timme tills de har jäst till ungefär dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 min tills de fått en fin gyllenbrun färg.
-
Smält smöret och pensla bullarna med det. Blanda strösocker med rostad kokos och doppa bullarna i blandningen. Toppa dem ev med extra citronskal.