Brioche i portionsform

Hemligheten bakom en perfekt brioche är mycket smör i degen. Och sedan förstås en stor klick smör när den ska avnjutas nygräddad. Här gräddar vi dem i små söta formar, men det går även bra att grädda dem direkt på en plåt. Den lilla bollen på toppen kan uteslutas.

Lisa Eisenman Frisk
Monica Eisenman
Brioche i portionsform
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 4 ägg
  • 5 - 6 dl vetemjöl special - (300-360 g)
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 200 g smör - kylskåpskallt

Till pensling

  • 1 ägg - lätt uppvispat
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Dag 1: Smula ner jästen i en ­bunke. Knäck ner äggen och tillsätt nästan allt vetemjöl special, strösocker och salt. Knåda till en smidig deg i matberedare i ca 10 min. 

  2. Skiva smöret tunt med en ost­hyvel och blanda ner smöret i degen, lite i taget. Se till att det är ordentligt blandat innan du tillsätter mer smör. Knåda ihop till en blank och smidig deg.

  3. Lägg degen i en inoljad bunke. Täck degen med plastfolie och låt den stå i kylskåp över natten.

  4. Dag 2: Dela degen i 12 delar. Bryt av en liten bit från varje del och rulla till en liten boll. Rulla de större degbitarna till bollar.

  5. Smörj och mjöla små metall­formar, 7–8 cm i diameter, eller en muffinsplåt. Lägg ner de större ­bollarna i formarna, eller lägg dem på en plåt täckt med bakplåts­papper.

  6. Gör en liten fördjupning i de stora bollarna och lägg försiktigt på de små bollarna på toppen. Låt bullarna jäsa i ca 2 tim till dubbel storlek. Sätt ugnen på 200 grader.

  7. Blanda det uppvispade ägget med vattnet och pensla briocherna med blandningen.

  8. Grädda briocherna mitt i ugnen i 10–12 min. Täck dem med aluminum­folie om de börjar få för mycket färg. Låt dem svalna.

Vad tyckte du om receptet?