Bourguignon på linser och rödbetor

Hela små lökar och champinjoner, klassiska ingredienser i en Boeuf Bourguignon förgyller likväl en vegetarisk rödbetsgryta. Välj den vegetariska buljong som är din favorit, men annars är mitt tips Umamibuljong. Den femte grundsmaker ger verkligen en rund och fyllig smak.
Mitt Kök
Foto: Ove Lindfors
Foto: Ove Lindfors

Ingredienser

  • 500 g rödbetor - helst små
  • 200 g schalottenlökar - små
  • 250 g champinjoner - helst små
  • 1 stjälk selleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • olivolja
  • 2 dl rött vin
  • 2 dl vatten
  • 2 tärningar buljong - vegetarisk
  • 1,5 dl puylinser - torkade
  • 2 lagerblad
  • 1 knippa timjankvistar
  • 3 msk kapris
  • salt
  • peppar - nymald

Till garnering och servering

  • timjan - färsk & potatismos

Gör så här

  1. Skala rödbetor och lök. Låt gärna löken ligga en stund i varmt vatten så går det lättare. Dela betor och champinjoner om de är stora. Strimla sellerin och hacka vitlöken.

  2. Stek rödbetor, lök, champinjoner, selleri och vitlök i olivolja i en gryta, cirka 5 minuter. Rör då och då.

  3. Tillsätt vin, vatten, buljong, linser, lagerblad och hela timjankvistar. Koka sakta under lock tills rödbetor och linser är mjuka, cirka 25 minuter. Blanda i kapris efter halva koktiden.

  4. Lyft upp timjankvistarna och smaka av med salt och peppar. Strö över lite färska timjanblad och servera med potatismos.

Vad tyckte du om receptet?

Hela små lökar och champinjoner, klassiska ingredienser i en Boeuf Bourguignon förgyller likväl en vegetarisk rödbetsgryta. Välj den vegetariska buljong som är din favorit, men annars är mitt tips Umamibuljong. Den femte grundsmaker ger verkligen en rund och fyllig smak.

Recept från Mitt kök