Recept från Mitt kök
Bouillabaisse
En sydfransk gryta med fisk och skaldjur som brukar kryddas med saffran. Namnet bouillabaisse kommer från de franska orden för koka och sänka – vilket menas att soppan först ska koka upp kraftigt och sedan sjuda lugnare.
Ingredienser
-
1
gul lök
-
2
vitlöksklyftor
-
1
fänkål
-
2
morötter
-
400 g
krossade tomater
-
2 msk
tomatpuré
-
3 dl
vitt vin
-
8 dl
fiskbuljong
-
0,5 g
saffran
- (1 påse)
-
0,5 tsk
timjan
- torkad
-
500 g
musslor
- blandade blåmusslor och hjärtmusslor eller vongolemusslor
-
3 msk
olivolja
-
2
vitlöksklyftor
-
2 dl
fiskbuljong
-
400 g
fisk
- i bit, blandad
-
100 g
räkor med skal
-
salt
-
vitpeppar
- malen
-
olivolja
- till stekning
Krutonger
-
4
surdegsbröd
- eller baguette
-
4 msk
olivolja
-
flingsalt
Tillbehör
-
aioli
Gör så här
-
Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en stor gryta på medelvärme. Dra av grytan från värmen.
-
Strimla fänkålen, skala och skär morötterna i bitar. Fräs med löken och vitlöken.
-
Häll på krossade tomater, tomatpuré, vitt vin, fiskbuljong och tillsätt saffran och timjan. Koka upp och sjud i 5–10 minuter. Koka musslorna under tiden.
-
Skölj och ansa musslorna, ta bort de som är trasiga och öppna. Häll olivolja i en kastrull, hacka vitlök och häll i fiskbuljong. Koka upp under lock. Lägg i musslorna, sätt på locket och koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig.
-
Lägg i fisken i grytan och koka upp.
-
Lägg i musslorna och buljongen.
-
Lägg i räkorna och smaka av med salt och peppar.
-
Krutonger: Skär brödet i tärningar och stek det gyllenbrunt i olivoljan på medelvärme.
-
Vänd upp krutongerna på en bit hushållspapper och strö över flingsalt.
-
Servering: Servera grytan med aioli.