Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Mat i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Bouillabaisse

En sydfransk gryta med fisk och skaldjur som brukar kryddas med saffran. Namnet bouillabaisse kommer från de franska orden för koka och sänka – vilket menas att soppan först ska koka upp kraftigt och sedan sjuda lugnare.
Elisabeth Johansson
Bouillabaisse
Bouillabaisse
Bouillabaisse
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl fiskbuljong
  • 0,5 g saffran - (1 påse)
  • 0,5 tsk timjan - torkad
  • 500 g musslor - blandade blåmusslor och hjärtmusslor eller vongolemusslor
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl fiskbuljong
  • 400 g fisk - i bit, blandad
  • 100 g räkor med skal
  • salt
  • vitpeppar - malen
  • olivolja - till stekning

Krutonger

  • 4 surdegsbröd - eller baguette
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt

Tillbehör

  • aioli

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en stor gryta på medelvärme. Dra av grytan från värmen.

  2. Strimla fänkålen, skala och skär morötterna i bitar. Fräs med löken och vitlöken.

  3. Häll på krossade tomater, tomatpuré, vitt vin, fiskbuljong och tillsätt saffran och timjan. Koka upp och sjud i 5–10 minuter. Koka musslorna under tiden.

  4. Skölj och ansa musslorna, ta bort de som är trasiga och öppna. Häll olivolja i en kastrull, hacka vitlök och häll i fiskbuljong. Koka upp under lock. Lägg i musslorna, sätt på locket och koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig.

  5. Lägg i fisken i grytan och koka upp.

  6. Lägg i musslorna och buljongen.

  7. Lägg i räkorna och smaka av med salt och peppar.

  8. Krutonger: Skär brödet i tärningar och stek det gyllenbrunt i olivoljan på medelvärme.

  9. Vänd upp krutongerna på en bit hushållspapper och strö över flingsalt.

  10. Servering: Servera grytan med aioli.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök