Bouillabaisse

En sydfransk gryta med fisk och skaldjur som brukar kryddas med saffran. Namnet bouillabaisse kommer från de franska orden för koka och sänka – vilket menas att soppan först ska koka upp kraftigt och sedan sjuda lugnare.
Elisabeth Johansson
Bouillabaisse
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 2 morötter
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 3 dl vitt vin
  • 8 dl fiskbuljong
  • 0,5 g saffran - (1 påse)
  • 0,5 tsk timjan - torkad
  • 500 g musslor - blandade blåmusslor och hjärtmusslor eller vongolemusslor
  • 3 msk olivolja
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl fiskbuljong
  • 400 g fisk - i bit, blandad
  • 100 g räkor med skal
  • salt
  • vitpeppar - malen
  • olivolja - till stekning

Krutonger

  • 4 surdegsbröd - eller baguette
  • 4 msk olivolja
  • flingsalt

Tillbehör

  • aioli

Gör så här

  1. Skala och hacka löken och vitlöken. Fräs i olivolja i en stor gryta på medelvärme. Dra av grytan från värmen.

  2. Strimla fänkålen, skala och skär morötterna i bitar. Fräs med löken och vitlöken.

  3. Häll på krossade tomater, tomatpuré, vitt vin, fiskbuljong och tillsätt saffran och timjan. Koka upp och sjud i 5–10 minuter. Koka musslorna under tiden.

  4. Skölj och ansa musslorna, ta bort de som är trasiga och öppna. Häll olivolja i en kastrull, hacka vitlök och häll i fiskbuljong. Koka upp under lock. Lägg i musslorna, sätt på locket och koka i ett par minuter tills musslorna öppnat sig.

  5. Lägg i fisken i grytan och koka upp.

  6. Lägg i musslorna och buljongen.

  7. Lägg i räkorna och smaka av med salt och peppar.

  8. Krutonger: Skär brödet i tärningar och stek det gyllenbrunt i olivoljan på medelvärme.

  9. Vänd upp krutongerna på en bit hushållspapper och strö över flingsalt.

  10. Servering: Servera grytan med aioli.

Vad tyckte du om receptet?

Recept från Mitt kök