Bouillabaisse, fransk soppgryta

Recept på bouillabaisse, en klassisk fransk fiskgryta.
Lena Söderström
Foto: Eva Hildén
Foto: Eva Hildén

Ingredienser

  • 3 - 4 dl vitt vin - gärna torrt (eller matlagningsvin)
  • 4 vit fisk - grytbitar vitfisk, t ex gös eller torsk
  • 8 grytbitar av lax
  • 4 stora räkor
  • 20 musslor - gärna frysta eller färska vältvättade
  • salt
  • 4 potatisar - kokta och skalade
  • 4 havskräftor

Soppgrytbas

  • 1 stor gul lök
  • 1 liten fänkål
  • 0,5 röd chili
  • 4 - 5 msk olivolja
  • 150 g cocktailtomater - delade
  • 2 buljongtärningar - höns- eller fisk-
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 påse saffran - 0,5 g
  • 0,5 kruka persilja - hackad
  • 1 l vatten - kokande
  • salt

Till servering och garnering

  • 2 msk persilja - hackad
  • 1,5 dl majonnäs
  • 2 vitlöksklyftor - pressade
  • chiliflingor
  • rostad baguette - i skivor eller nybakad baguette

Gör så här

  1. Börja med soppbasen. Skala och hacka löken. Ansa fänkålen och hacka den fint. Ansa och hacka chilifrukten. Fräs det hackade i oljan ca 3 minuter. Dela och tillsätt tomaterna, fräs ca 3 minuter. Tillsätt smulade buljongtärningar och fräs ca 1 minut. Blanda i de krossade tomaterna, saffranet, persiljan och 5 dl av vattnet, sjud soppgrytbasen ca 30 minuter. Rör om då och då.

  2. Häll vinet i en kastrull och låt den koka upp. Lägg i fisken och koka under lock 3-5 minuter. (Koka gärna varje sort fisk för sig.) Ta upp fisken och lägg på ett fat. Lägg i musslorna och koka dem tills dem öppnat sig, ta upp på ett fat. Koka räkorna ca 3 minuter och ta upp dem på ett fat. Sila spadet och häll det i soppgrytbasen. Späd med resten av vattnet till önskad konsistens. Smaka av med salt, lägg i potatisen och koka upp. Lägg i fisk, musslor, räkor, kräftor och låt allt bli genomvarmt, ca 3 minuter. Fördela soppgrytan i tallrikar och toppa med persiljan.

  3. Servera med majonnäs blandad med vitlök och toppad med chiliflingor.

  4. Rostad baguette i skivor eller nybakad baguette är gott att servera till.

Vad tyckte du om receptet?

Recept & styling Lena Söderström Foto Eva Hildén

Recept från Mitt kök

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!