Bouillabaisse - enkelt recept

Recept på en enklare variant av den franska klassikern bouillabaisse. Låt torsken snabbrimma när soppan kokas så får den en god sälta och blir lite fastare i konsistensen. Lyxa till vardagen med några räkor och glöm inte att spara fänkålsdillen till garnering.

Bouillabaisse - enkelt recept
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g torskfilé - eller sejfilé MSC-märkt
  • 100 g räkor - skalade
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta - + 1
  • 2 fänkålsstånd - (à 250 g)
  • 3 morötter
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 burk krossade tomater - (400 g)
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 50 g bröd - per person

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar. Strö på 2 msk salt och låt den snabbrimma under tiden soppan kokas. Skala och finhacka lök och 1 vitlöksklyfta. Ansa och skär fänkålen i små bitar (spara fänkålsdillen till servering). Skala och skär morötterna i slantar.

  2. Fräs lök, vitlök, fänkål och morötter i 2 msk olja i en gryta. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt 7 dl vatten och tomater.  Krydda med 1 tsk timjan och 2 krm peppar. Låt koka ca 10 min.

  3. Blanda crème fraiche med 1 riven vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1 krm peppar.

  4. Skölj fisken och lägg ner den i soppan. Låt sjuda ca 5 min. Smaka av med 1 msk vinäger. Lägg ner räkorna. Garnera med fänkålsdill och servera med en klick crème fraiche och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Stylist: Petra Lindstrand

Sugen på mer fisk? Spana in våra bästa recept med lax här!

Läs mer:

8 superenkla pastarätter att laga till middag

Bästa receptet på köttfärssås

Pasta carbonara – enkelt recept på magisk klassiker