Bouillabaisse - enkelt recept

Recept på en enklare variant av den franska klassikern bouillabaisse. Låt torsken snabbrimma när soppan kokas så får den en god sälta och blir lite fastare i konsistensen. Lyxa till vardagen med några räkor och glöm inte att spara fänkålsdillen till garnering.
Foto: Helén Pe

Ingredienser

  • 500 g torskfilé - eller sejfilé MSC-märkt
  • 100 g räkor - skalade
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta - + 1
  • 2 fänkålsstånd - (à 250 g)
  • 3 morötter
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 1 burk krossade tomater - (400 g)
  • 1 tsk timjan
  • 2 dl lätt crème fraiche
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • olivolja
  • salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 50 g bröd - per person

Gör så här

  1. Skär fisken i bitar. Strö på 2 msk salt och låt den snabbrimma under tiden soppan kokas. Skala och finhacka lök och 1 vitlöksklyfta. Ansa och skär fänkålen i små bitar (spara fänkålsdillen till servering). Skala och skär morötterna i slantar.

  2. Fräs lök, vitlök, fänkål och morötter i 2 msk olja i en gryta. Smula ner buljongtärningarna och tillsätt 7 dl vatten och tomater.  Krydda med 1 tsk timjan och 2 krm peppar. Låt koka ca 10 min.

  3. Blanda crème fraiche med 1 riven vitlöksklyfta, 1 krm salt och 1 krm peppar.

  4. Skölj fisken och lägg ner den i soppan. Låt sjuda ca 5 min. Smaka av med 1 msk vinäger. Lägg ner räkorna. Garnera med fänkålsdill och servera med en klick crème fraiche och bröd.

Vad tyckte du om receptet?

Stylist: Petra Lindstrand

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Allt om Mat här!