Borsjtj med gulbeta

Ett mustigt surdegsbröd är gott att bryta av till soppan.

Elisabeth Johansson
Borsjtj med gulbeta
Foto: Joel Wåreus

Ingredienser

  • 5 gulbetor - (ca 500 g)
  • 1 gul lök
  • 1 klyfta vitkål - (ca 300 g)
  • 2 msk smör
  • 1 l vatten
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 tsk kummin
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar - nymald
  • 150 g fläsk - rimmat

Tillbehör

  • 2 dl gräddfil

Gör så här

  1. 1. Skala och strimla betor och lök. Ansa och strimla kålen.

  2. Fräs rotfrukter och kål i smör i en gryta. Häll på vatten och tillsätt buljongtärningar och kummin. Låt soppan koka under lock ca 10 min. Krydda med salt och peppar.

  3. Strimla fläsket och stek det knaprigt. Servera soppan med fläsk och gräddfilsklick och gärna bröd.

Vad tyckte du om receptet?