Börek med köttfärs och fetaost

Börek, eller burek som man också kallar rätten, kan göras dagen före och värmas i ugnen på 175° ca ­10 ­minuter före servering.
Elisabeth Johansson
Foto: Per Ranung

Ingredienser

  • 300 g nötfärs
  • 0,5 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 2 ägg
  • 1 dl vispgrädde
  • 100 g keso
  • 50 g keso
  • 5 filodegsark - (ca 30 x 40 cm)
  • 75 g smör

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°. Skala och hacka löken. Fräs färs och lök i olja under omrörning ca 5 min. Salta och peppra. Låt färsen svalna.

  2. Vispa ihop ägg, grädde, keso och smulad fetaost. Smält smöret.

  3. Pensla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, med smör. Klipp filodegen i runda plattor något större än formen. Lägg ett ark i formen och pensla med smör. Lägg på ytterligare två plattor och pensla emellan med smör.

  4. Lägg på hälften av fyllningen och lägg på fyra filodegsark till som penslas med smör emellan. Lägg på resten av fyllningen och de tre sista filodegsrundlarna med smör emellan.

  5. Grädda pajen mitt i ugnen ca 25 min. Låt pajen svalna något innan den skärs i bitar.

Vad tyckte du om receptet?