Bönsoppa

Bönorna behöver ligga i blöt över natten, ca 8 timmar. Långkoket kan göras i en så kallad slow cooker men det går lika bra att ställa en gryta i ugnen.
Allt om Mat

Ingredienser

  • 400 g vita bönor - torkade
  • 300 g stjälkselleri
  • 2 stora gula lökar
  • 4 morötter
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd chili - t ex spansk peppar
  • 1,5 tsk salt
  • 1 l vatten
  • 6 tomater
  • 300 g spenat
  • 1 dl persilja - finhackad

Tillbehör

  • olivolja
  • flingsalt
  • bröd

Gör så här

  1. Lägg bönorna i blöt i rikligt med kallt vatten ca 8 timmar. Häll av bönorna i ett durkslag och skölj i kallt vatten. Sätt ugnen på 100°.Ansa och finhacka selleri. Skala och finhacka lök, morötter och vitlök. Kärna ur och finhacka chilin. Lägg i grytan och tillsätt de avrunna bönorna. Salta och häll på vatten. Lägg på lock och ställ in i nedre delen av ugnen ca 5 timmar. I slow cooker: ställ in på högsta värme i 4 ­timmar.

  2. Skålla och skala tomaterna. Skär dem i fjärdedelar eller mindre ­bitar. Blanda ner dem i den ­färdigkokta soppan tillsammans med spenat. Låt sjuda ca 2 min. Strö över persilja.

  3. Servera med olja ringlad över, flingsalt och gärna ett surdegsbröd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 4 st glas från Iittala för endast 199 kr. Se erbjudande!