Bönsallad med färska bönor i citronvinägrett med baconpangratto

Bönsallad med färska bönor i citronvinägrett med baconpangratto passar när det är skördetid för bönor. Pangratto är stekta brödsmulor som blandats med knaprigt bacon – ett gott tillbehör till det mesta.
Liselotte Forslin
Foto: Ulrika Ekblom

Ingredienser

  • 300 g bönor - blandade, t ex gröna bönor och vaxbönor
  • 1 vitlöksklyfta
  • 0,5 dl olivolja - + 1 msk
  • 1 msk citron - pressad
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk flingsalt
  • 1 krm svartpeppar - nymald
  • 50 g bacon
  • 35 g bröd - vitt, dagsgammalt
  • 0,5 kruka basilika

Gör så här

  1. Rensa bönorna och klipp bort fästena. Koka upp rikligt med vatten och sjud bönorna ca 3 min, tills de är knapriga och inte för mjuka. Spola dem i iskallt vatten. Låt rinna av och lägg dem i en skål.

  2. Skala och riv vitlöksklyftan. Vispa ihop med 1/2 dl olja, citronsaft och senap. Häll dressingen över de ljumna bönorna. Krydda med flingsalt och peppar.

  3. Skär baconet i små bitar. Smula brödet. Stek bacon och bröd knaprigt i 1 msk olja. Hacka basilikan och blanda i den.

  4. Toppa bönorna med baconpangratto och servera.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

6 nr av Allt om Mat + 2 Mon Amie muggar. Se erbjudande!