Klassiska bondkakor – enkelt recept

Bondkakor är knäckiga och goda småkakor som är lätta att baka. Kakorna passar perfekt till fikastunden eller kafferepet. Sötmandel ger en god smak till kakorna som får sin knäckighet från sirap.

Christina Asplund
Klassiska bondkakor – enkelt recept
Foto: Thomas Carlén

Ingredienser

  • 200 g smör - rumsvarmt
  • 2 dl strösocker
  • 1 msk sirap - ljus
  • 50 g sötmandel - grovhackad
  • 5,5 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 msk vatten

Gör så här

  1. Lägg socker, sirap och smör i matberedaren med plastkniven monterad. Arbeta ihop till en smidig smet. Har du ingen matberedare arbetar du ihop degen med träslev och händerna.

  2. Tillsätt vetemjöl, bikarbonat utrört i vatten och grovhackad mandel och arbeta snabbt ihop till en kakdeg.

  3. Forma degen till två rullar, cirka 4 centimeter i diameter. Rulla in dem i plastfolie och lägg dem i kylen tills de är hårda, i cirka 2 timmar.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Skär rullarna i 1/2 centimeter tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda dem i mitten av ugnen tills kakorna fått fin färg, i cirka 7 minuter. Låt kakorna kallna på bakgaller. Förvara i kakburk.

Vad tyckte du om receptet?