Bondkakor med havre och mandel
I kyl: 1 timme
I ugn: 8 minuter
Aktiv tid c:a 20 minuter
Bondkakor med havre och mandel är ett klassiskt recept med värmländsk anknytning eftersom en del av vetemjölet ersätts med det för Värmland specifika och smakrika skrädmjölet, som är ett rostat havremjöl. Kakorna kan även bakas med havremjöl som inte är rostas eftersom viss rostning ändå sker vid gräddningen.
Ingredienser
-
200 g
smör
-
4 dl
vetemjöl
- (240 g)
-
1,5 dl
skrädmjöl
-
2 dl
strösocker
-
1 tsk
bikarbonat
-
2 msk
sirap
- ljus
-
1 dl
sötmandel
- hel
Gör så här
-
Skär smöret i tärningar. Blanda alla torra ingredienser. Tillsätt smöret. Knåda samman till en smulig deg. Tillsätt sirap och mandel och arbeta ihop till en smidig deg.
-
Forma degen till två rullar, ca 3 cm i diameter. Låt rullarna vila i kylen ca 1 timme. Sätt ugnen på 200°.
-
Skär rullarna i ca 1/2 cm tjocka skivor. Lägg skivorna på plåtar med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen ca 8 min tills de fått lite färg. Låt kallna på plåten. Förvara i en lufttät burk.